Artikel

Valorant tips voor beginners

Valorant tips voor beginners

Valorant is een tactical shooter waarin het enorm belangrijk is om samen te werken met je team, de juiste tactiek te kiezen en vervolgens met de benodigde nauwkeurigheid je tegenstanders uit te schakelen. Dat kan even wennen zijn, daarom hebben wij een paar tips om je op weg te helpen als je nog nooit een tactical shooter gespeeld hebt of gewoon je kennis weer even wil opfrissen.

Laten we beginnen met de basis, iedere Valorant game gaat tussen twee teams van vijf spelers. Voor aanvang van de game moeten de teams worden samengesteld, hiervoor kiest iedere speler een agent, waarbij alle Valorant agents slechts eenmaal per team mogen voorkomen, daarna kan de game beginnen. Een game in Valorant bestaat uit rondes, het team dat als eerste dertien rondes weet te winnen, wint de game.

Een team begint als aanval, het andere als verdediging en na twaalf rondes wordt er gewisseld van kant. Het doel van de aanvallers is het planten van de Spike op een van de bom-locaties op de kaart. Het verdedigende team probeert dit te voorkomen of de Spike te defusen nadat hij is geplaatst. Beide teams kunnen ook winnen door alle spelers van het andere team uit te schakelen aangezien er geen respawn is tijdens een ronde.

Aan het begin van iedere ronde ontvangt iedere speler zogenaamde Creds om abilities, wapens en schilden mee te kopen. De hoeveelheid Creds die een speler krijgt wordt bepaald door zijn prestaties in de ronde ervoor. Het plaatsen van de bom, het maken van kills en het winnen van een ronde leveren extra Creds op.

Tip 1: Weet wanneer je moet sparen

Het kan voor nieuwe spelers verleidelijk zijn om iedere ronde alle Creds die ze hebben te gebruiken om abilities en wapens te kopen terwijl dat niet altijd verstandig is. Het is in Valorant namelijk belangrijk om als team op een lijn te zitten. Wanneer jij als enige een duur wapen koopt en al je teamgenoten met een standaard pistool de ronde ingaan, is de kans klein dat jullie winnen tegen vijf tegenstanders die wel allemaal een complete uitrusting hebben en dus is het op zo'n moment beter om je Creds te sparen.

Tip 2: Beweeg rustig of sta stil

Schieten terwijl je beweegt is in Valorant niet aan te raden, dus probeer het zoveel mogelijk te voorkomen. Dat betekent dat wanneer je een tegenstander tegenkomt terwijl je je verplaatst, het het beste is om eerst volledig tot stilstand te komen en dan pas het vuur te openen. Zo voorkom je dat je kogels alle kanten op vliegen. Daarop aansluitend is het feit dat rennen in Valorant zelden nodig en aan te raden is, aangezien tegenstanders je van een flinke afstand kunnen horen en het veel langer duurt voor je aim weer accuraat is dan wanneer je loopt.

Tip 3: Makkelijke headshots

Hoe minder je je muis hoeft te bewegen, hoe sneller je kunt mikken en schieten. Probeer daarom wanneer je loopt standaard te mikken op hoofdhoogte van de tegenstander. Wanneer je bijvoorbeeld naar de grond kijkt als je iemand tegenkomt moet je eerst nog helemaal omhoog bewegen en verlies je daarmee kostbare tijd. Een goede manier om dit te oefenen is aan het begin van de ronde je crosshair op het hoofd van een teamgenoot te richten, zo kun je zien wat de juiste hoogte is op bepaalde gedeeltes van een map.

Tip 4: Het planten en defusen van de Spike

In Valorant draait alles om de bom, oftewel de Spike. Er zijn een paar belangrijke details die handig zijn om te weten bij het plaatsen of defusen ervan. Zo duurt het 4 seconden om de Spike te plaatsen en kan de tegenstander horen dat je dit aan het doen bent. Het is daarom belangrijk daar rekening mee te houden en dit alleen te doen wanneer teamgenoten je dekking geven of je zeker denkt te weten dat er geen tegenstanders in de buurt zijn.

Nadat de Spike geplaatst is heeft het verdedigende team precies 45 seconden om hem te defusen. Het defusen van de Spike duurt 7 seconden, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd over hebt als je bij de Spike aankomt. Je kunt de Spike ook in twee delen defusen, want na 3,5 seconde wordt je voortgang vastgezet. Mocht je dus tussendoor gestoord worden door een tegenstander, kun je deze eerst uitschakelen en daarna de resterende 3,5 seconde afmaken.

Tip 5: Oefen agents in een custom game

Je kunt in Valorant in je eentje een custom game starten, wanneer je in de lobby dan cheats aanzet kun in de game de tijd stopzetten en onbeperkte wapens en abilities aanzetten. Dit geeft je de mogelijkheid om je spel op een agent te perfectioneren voordat je het gaat opnemen tegen andere spelers. Zo kun je bijvoorbeeld proberen wat de beste plaatsen zijn om de Barrier Orb van Sage te plaatsen of hoe je Sova zijn Recon Bolt moet schieten om bepaalde plaatsen op de map te kunnen scouten.

Kay Raadschelders
Kay RaadscheldersRedacteurWegens gebrek aan talent in het daadwerkelijk spelen van games besloot ik er maar over te gaan schrijven.
Kay RaadscheldersKay RaadscheldersKay Raadschelders